Kruasanai

Naminiai, tobuli 🙂 Labai lengvai pagaminami, vienintelis reikalingas darbas yra susiplanuoti laiką, kad jo užtektų perkočioti tešlą. Pati tešla labai maloni darbui, o ir visą procesą aprašyti trunka ilgiau, negu kad to darbo yra 🙂 

Reikės:

500 g kvietinių miltų ( naudojau 550 D )

140 ml vandens

140 ml pieno (2,5% arba 3,5%)

55 g cukraus

40 g minkšto nesūdyto sviesto

11 g sausų mielių (arba 30 g šviežių mielių)

12 g druskos (arba 2 arbatiniai šaukšteliai)

Papildomai:

280 g šalto nesūdyto sviesto (naudojau 200 g ir užteko, su 280 g man gaunasi per riebūs kruasanai)

1 kiaušinis

1 šaukštas vandens

Miltų pabarstymui

Gaminame:

PIRMA DIENA

Tešlos užminkymas.

Naudojant sausas mieles. Į dubenį beriame miltus, cukrų, druską. Pamaišome, kad birūs produktai tolygiai pasiskirstytų. Dedame 40 g minkšto sviesto, pilame vandenį ir pieną. Minkome kol tešla pasidaro glotni ir tolygi (naudojant kombainą minkome 3 minutes, jei tai darome rankomis gali užtrukti apie 5 minutes). Tešlą išformuojame disko formos  (ne apvalią kaip kamuolį, bet plokščią kaip diskas) kitą dieną bus lengviau išformuoti tešlą  kvadrato formos. Taigi, disko formos tešlą dedame į lėkštę, uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą (ne į šaldiklį) nakčiai.

Naudojant šviežias mieles. Mieles užpilame 4-iais arbatiniais šaukštais cukraus ir pašildytu pienu (ne verdančiu) likusį cukrų suberiame į miltus. Palaukiame kol suaktyvės (padvigubės ir suputos). Tokį mišinį pilame į miltus, kuriuose jau yra druska, ir 40 g minkšto sviesto. Supilame vandenį ir toliau atliekame visus veiksmus taip pat kaip ir su sausomis mielėmis.

ANTRA DIENA

Tešlos lankstymas. Supjaustome šaltą sviestą 1,25 cm dydžio juostomis. Pasiimame sviestinį popierių ir ant jo iš supjaustytų sviesto gabaliukų sudėliojame 15×15 cm dydžio kvadratą. Ant viršaus dedame kitą sviestinio popieriaus lapą ir kočiojame kol sviesto kvadratas pasidarys 19×19 cm dyžio. Apipjaustome nelygius sviesto kvadrato kraštus, juos sudedame ant viršaus ir sulyginame kad galutinis kvadrato dydis būtų 17×17 cm. Sulankstome į popierių ir dedame į šaldytuvą kol prireiks.

Išimame tešlą iš šaldytuvo ir kočiojame 26×26 cm dydžio kvadratą. Stengiamės tešlos kvadratą išlaikyti kuo taisyklingesniu ir vienodo storio. Imame sviestą iš šaldytuvo ir dedame į tešlos vidurį taip, jog butų galimą tešlos kampus užlenkti kaip vokelį. Sviestas turi visiškai pasislėpti po tešla. Lengvais delno paspaudimais sulyginame tešlos sujungimus ant sviesto.

Dabar prasidės pagrindinis darbas. Tešlą su sviestu kočiojame į 20×60 cm dydžio stačiakampį. Kočiojame tik viena kryptimi, aukštyn-žemyn, jokiu būdu tešlos nekočiojame į šonus. Pradedame tai daryti nuo tešlos vidurio (tam kad sviestas tešloje pasiskirstytu tolygiai į abi puses). Iškočiotą tešlą perlenkiame taip, kad gautųsi trys sluoksniai. Imame trumpąjį tešlos kraštą ir lenkiamia jį vidurio link, imame kitą tešlos kraštą ir dedame jį ant jau užlenkto krašto. Viniojame į maistinę plėvelę ir 30 min dedame į šaldytuvą. Šį procesą reikės pakartoti dar du kartus. Išviso turi gautis 27 sluoksniai. Kiekvieną kartą tešlą iškočiojame į 20×60 cm stačiakampį. Išėmus tešlą iš šaldytuvo pasukame 90 laipsnių kampu, taip jog trumpasis kraštas būtų priešais mus. Iškočiojame, sulankstome ir vėl 30 min dedame į šaldytuvą. Po 30 min pakartojame procesą ir tešlą šaldytuve paliekame per naktį.

Schema:

  • iškočiojame 20×60 cm, sulankstome
  • 30 min šaldytuve
  • pasukame 90 laipsnių
  • iškošiojame 20×60 cm, sulankstome
  • 30 min šaldytuve
  • pasukame 90 laipsnių
  • iškočiojame 20×60 cm, sulankstome
  • paliekame šaldytuve per naktį
  • pasukame 90 laipsnių
  • iškočiojame 20×110 cm

TREČIA DIENA

Išimame tešlą iš šaldytuvo. Pabarstome darbo vietą miltais. Atsargiai tešlą iškočiojame į ilgą 20×110 cm dydžio stačiakampį. Pasiimame liniuotę/metrą/ar kitą matavimo prietaisą su centimetrais ir ilgajame tešlos krašte padarome įpjovas (labai nedideles) kas 12,5 cm. Einame prie kito ilgojo tešlos krašto. Pirmąją žymę darome 6,25 cm atstumu nuo krašto, o toliau žymime kas 12,5 cm. Taigi, kai pasidarėme pagalbines žymes galime pradėti pjaustyti tešlą trikampiais. Peiliu pjauname įstrižai jungdami viršutines įpjovas su apatinėmis taip jog gautume tešlos trikampius. Pjaustant tokiu būdu turi gautis 15 trikampiu ir pora nelygių tešlos kraštelių (šiame puslapyje nuostabiai viskas paaiškinta).

FORMUOJAME RAGELIUS

Imame trikampį, padarome įpjovą jo apačioje per vidurį ir paėmę įpjovos kraštelius vyniojame į šonus nuo centro link smailiojo trikampio galo. Gauto ragelio galus galima sujungti viena su kitu arba palikti kaip jums atrodo gražiau. Taip suviniojame visus tešlos trikampėlius, o iš likusių nelygių galiukų galima suformuoti kažką paprasto 🙂

Perkeliame suformuotus ragelius ant kepimo skardos išklotos kepimo popieriumi. Tarp ragelių paliekame pakankamai vietos, kad kepant nesusiliestų. Pasidarome kiaušinio plakinį iš vieno kiaušinio ir šaukšto vandens. Šiuo plakiniu atsargiai patepame kiekviena ragelį ir paliekame pailsėti kambario temperatūroje (~24-25 C) porai valandų. Po kurio laiko, žiūrint iš šono pasimato tešlos sluoksniai, kuriuos formavome praėjusią dieną. Baiginėjantis antrai laukimo valandai įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių. Dar kartelį visus kruasanus patepame kiaušinio plakiniu ir dedame į įkaitintą orkaitę, kepame 10 minučių, sumažiname orkaitės temperatūrą iki 170 laipsnių ir dar kepame 10 minučių arba kol gražiai apskrus.

Skanaus!

Šaltinis

6 thoughts on “Kruasanai

  1. Pagarba žinokit už tokį aiškų ir tikslų proceso aprašymą bei už patį rezultatą:)! Net susigundžiau pabandyti:) ir vis galvoju, kaip tos kepyklėlės, kurios šviežiai kepa, išsitenka laike???

  2. Dėkui už komplimentus! 🙂 Čia nurodyto šaltinio autorė pasistengė su tiksliu aprašymu, aš kadangi nieko nekeičiau gaminimo eigoje, palikau jį tokį patį.
    Kepyklėlės manau turi sustyguotus procesus ir neblogą techniką, kas joms ir padeda mus džiuginti šviežiais kepiniais kasdien.
    O išties kruasanai labai lengvai pagaminami, linkiu Jums pabandyti ir įsitikinti, džiaugsmas – garantuotas 😉

    1. Tikrai bandyk, pamatysi, kaip lengvai jie gaunasi! O galvojau, kad kosmosas kažkoks 🙂 Tiesa, jų gaunasi gan nemažai, tad jei po kildinimo užšaldysi dalį, turėk minty, kad atleidus jie pakils kiek mažiau. Variantas dar yra jau keptus kruasanus užšaldyti ir tuomet kelias minutes pašildyti, tačiau nebandžiau šio būdo.
      Ir jei penktadienio vakarą užmaišysi tešlą, sekmadienio rytą jei jau garuos ant stalo 😉

  3. Kepyklele, kurioje dirbu as, darba pradeda 4 ryto, kad kruasanai butu iskepti laku. O darom mes juos diena pries, ir dar nekildintus, tik susuktus dedam i saldikli.
    Jei kruasanu galai tiesus-tai su sviestu, jei uzlenkti ar sujungti- su margarinu. Cia Prancuzijoj taip.
    P.S. Dirbu pas pati tikriausia prancuza.

    1. Dėkui, Jurgita, už detales pasidalintas, labai įdomu 🙂 Neabejojau, kad kepyklėlės turi suktis nuo ankstyvo ryto, kad mes, pirkėjai, jau galėtume rasti anksti ryte šviežius kepinius. Ir kaip atskirti kruasanus ar su sviestu, ar su margarinu – turiu pripažinti, kad šito nežinojau, dabar prisiminsiu 🙂

Comments are closed.